Välja barnvagn med bra säkerhet

Barnvagn säkerhetNär du väljer barnvagn är det lätt hänt att du lägger för stor vikt vid utseendet. Är det första barnet kan det dessutom vara svårt att veta vad som är viktigt och hur du ska tänka. Något som många missar, är säkerheten och det är inget du vill lära dig av erfarenhet.

Säkerhet innebär att barnet inte ska kunna skada sig på något sätt. Det ska inte finnas någon risk att barnet fastnar eller klämmer sig på vagnen, och vagnen ska inte av misstag kunna fälla ihop sig eller välta. Dessa saker kan vara svåra att prova i affären och det är mycket du inte ens kan tänka dig vore möjligt. Här gäller det att gå igenom vagnen i minsta detalj och ha ett öppet sinne för vad som skulle kunna hända, även om det är högst otroligt. Titta på om det finns risk att barnet kan fastna med en fot, hand eller huvud någonstans. Finns det någon klämrisk vid de rörliga delarna på vagnen eller finns det vassa delar någonstans. Prova med vikt i vagnen att luta den framåt, bakåt och åt sidan. Vagnen ska tåla 12 graders lutning, utan att trilla. Vid ett ryck i handtaget, har många vagnar dessutom visats sig farliga, då spärrarna som ska hålla upp vagnen lossnar och vagnen fälls ihop.

Extra viktigt när det gäller tvillingvagnar

Extra viktigt är det med säkerheten när du köper en tvillingvagn av något slag. Här har du inte bara ett barn som kan skadas, utan två. Du har även vikten att ta hänsyn till. Många tvillingvagnar har en låg max vikt, vilket är lätt att glömma när barnen börjar bli större. Risken för att vagnen ska trilla ökar med vikten och här gäller det att titta på stabiliteten. Det ska inte finnas någon risk att vagnen välter när du svänger eller barnen lutar sig ut. Det finns många tester som har gjorts på olika barnvagnar och genom att läsa dessa kan du bilda dig en bra uppfattning om hur säker en viss modell är. Se även köpråden på Tvillingvagn.nu för fler tips!