Syntet eller dun? Så här väljer du!

När du ska köpa nya kuddar är det viktigt att du väljer rätt material och fyllning för rätt klimat. Du kan välja mellan syntet, dun eller silke, men de två vanligaste att använda är syntet eller dun. Skillnaden och egenskaperna mellan de två fyllningarna är ganska markant och för att få den sömn du förtjänar bör du välja rätt. Behöver du något som andas mycket och avleder fukt? Eller kanske något slitstarkt? I följande text kommer vi redovisa skillnaden mellan de två materialen, både gällande för- och nackdelar med dem så att du kan välja rätt när du väl ska köpa nya kuddar hos till exempel The White Plot.

Dun- och fjäderfyllning

Ett duntäcke absorberar mycket fukt och är bättre på att reglera temperaturen när du sover. Den vanligaste fyllningen är gås- eller anddun. Dunet från en gås är mjukare och anses vara lite finare, dessa täcken och kuddar kan därför vara lite dyrare. En hög andel dun gör kudden fluffigare och varmare, men de flesta kuddar innehåller också en viss andel fjäder. Desto mer fjäder desto hårdare och svalare blir kudden. En dunkudde bör vädras och skakas till för att behålla sin form och sina egenskaper. Du bör undvika att tvätta en dunkudde men gör du det ska du torktumla med tennisbollar efteråt. The White Plot säljer högkvalitativa dunkuddar.

Syntetkuddar

En kudde som inte är dunfylld kräver mindre skötsel och den är också mer slitstark. Syntetkuddar i dag är både lätta och luftiga. De är också mer elastiska än dunkuddar vilket gör att de håller sin form bättre. Om du sköter om din syntetkudde kommer den hålla väldigt länge. Det är rekommenderat att vädra syntetkuddarna ofta. Kuddar i syntet går väldigt bra att tvätta i 60 grader men du bör halvera mängden tvättmedel du använder och helt undvika sköljmedel. Om du väljer att torktumla dina syntetkuddar så bör du göra det på så låg temperatur som möjligt. Pausa gärna torktumlaren för att ta ut och skaka till kuddarna emellanåt.